Fibromyalgie

Fibromyalgie wordt samengevat in 3 woorden: pijn, moeheid en onbegrip.

Pijn en moeheid zijn als de kip en het ei. De vraag is of je door de pijn heel moe wordt of doordat je moe bent, voel je meer pijn. Deze twee klachten vormen een vicieuze cirkel. Om deze cirkel te doorbreken moet je één of beide twee klachten behandelen.

Bij de Westerse geneeskunde krijgt de patient pijnstiller. Soms word je naar de fysiotherapie verwezen voor de massage en ontspanningsoefening.

In de Oosterse geneeskunde worden beide klachten aangepakt:

  • pijnstilling via de acupunctuurnaalden op de meridiaanpunten.
  • moeheid: door het prikken op een aantal punten op de benen en buik wordt het lichaam gestimuleerd om meer energie aan te maken.
  • het prikken op het hoofd en de schedel drukpuntmassage geven rust  en ontspannen zodat de patient helder kan denken en zijn of haar leefwijze makkelijk kan aanpassen. Bovendien wordt de nachtrust verbeterd zodat de patient fitter kan voelen in de ochtend.

Onbegrip: doordat er geen laboratorium testen beschikbaar zijn om de kwaliteit en kwantiteit van de fibromyalgie (pijn en moeheid)  te meten, worden veel patienten met fibromyalgie klachten niet serieus genomen door hun partner, vrienden, collega’s, werkgever, bedrijfsarts en UWV. Soms staan zij alleen en vechten zij voor hun begrip. Dit kost hun ook extra energie!