Behandelaar

Mijn naam is Thuan Huynh. Ik ben arts-acupuncturist. Na mijn artsen opleiding heb ik mij gespecialiseerd in acupunctuur omdat ik de reguliere geneeskunde te eenzijdig vind. In de reguliere geneeskunde worden patiënten alleen fysiek onderzocht. Als de lab uitslagen en beeldvormende onderzoeken (echo, Röntgen foto, CT-scan, MRI-scan) goed zijn, dan is er geen verklaring voor de klachten. Men vergeet dat lichaam en de geest met elkaar verweven zijn.

In de acupunctuur wordt veel aandacht aan zowel de klachten als de beleving van de klachten geschonken. Ook de voeding, het werk, de omgeving en de sociale contacten kunnen de gesteldheid van de mens beïnvloeden. Door het prikken op de meridiaan punten met de acupunctuurnaalden, wordt het lichaam aangezet om het evenwicht terug te krijgen.

Hier linksboven ziet u de foto van de Tempel van de Hemel in Peking. Deze tempel wordt vaak gezien als de mooiste tempel van China. Het indrukwekkende gebouw stamt uit 1420 en diende als rituele plek voor de Ming- en Qingkeizers. De keizer van de Ming dynastie liet de tempel bouwen zodat hij jaarlijks daar kon komen om de Hemel (God) te bidden voor het gunstig weer voor de (rijst)bouw.

Hierboven ziet u het Chinees teken van Qi ( )  (spreekt uit als chi). Qi circuleert in de meridianen (in de volksmond: de energiebanen), die op en in ons lichaam verspreid liggen. Symptomen van diverse ziekten worden gezien als een verstoring of ongebalanceerde beweging van Qi door deze meridianen, of het uit balans zijn van Qi in de diverse Yin-Yang (Zang Fu) organen. In de traditionele Chinese geneeskunst probeert men deze verstoringen tegen te gaan door de stroom van Qi door het lichaam aan te passen. Acupunctuur is een van de Chinese behandeling. Andere behandelingen zijn: fytotherapie (kruiden geneeskunde), Tuina (Chinese massage), Reiki, Qi-quong (spreekt uit als Chi Kong) en Chinees voedingsleer.

Yin en Yang (☯) zijn Chinese begrippen die verwijzen naar twee tegengestelde principes of krachten waarvan alle aspecten van het leven en het universum doordrongen zijn. Het Yin-Yang symbool is de Oud-Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit, waarbij Yin vrouwelijkheid (aarde, koude, het noorden, vochtigheid, donker) symboliseert en Yang mannelijkheid (hemel, warmte, het zuiden, droogte, licht). Yin is rust en Yang is activiteit. Men werkte op het land overdag en rustte in de nacht. Het zijn echter niet louter tegenstellingen, maar vooral complementaire (elkaar aanvullende) waarden. Yin is afgebeeld op Yin-Yang symbool in zwart en Yang in wit. Er is geen absolute Yin of absolute Yang. Daarom is een witte stip (Yang) in Yin zwart gedeelte en andersom. Als je een lijn door het middenpunt van een Yin-Yang symbool trekt, heb je twee helften, in iedere helft zijn er altijd Yin én Yang. Yin-Yang is geen statisch fenomeen, het is een dynamisch proces, dat nooit stopt of gestopt kan worden. Hoewel Yin staat voor vrouwelijkheid en Yang voor mannelijkheid komen in het lichaam van beide seksen beide elementen voor. Het is te vergelijken met testosteron in vrouwen en oestrogeen in mannen. Zij komen voor in beide geslachten in een kleine hoeveelheid. De natuur heeft zo geregeld !!

Nog iets: Yang is activiteit, energie gebruik. Yin is rust, herstel en energie aanmaken. In het leven moeten wij in beweging blijven bv. sporten, werken, reizen (YANG). Tussendoor moeten wij uitrusten en eten of drinken (YIN). Met andere woorden: sporten (en actief zijn) en voeding zijn twee belangrijke zaken wat wij moeten opletten om een gezond lichaam te krijgen en te houden.

huynh

BIG register: 690 432 833 01
AGB-code/zorgverlenernummer: 84-23465
Lid van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV). www.acupunctuur.com