Vruchtbaarheidsbehandeling

De vruchtbaarste tijd in het leven van een vrouw is voor haar 30e levensjaar. Hierna neemt de vruchtbaarheid en dus de kans op een (doorgaande) zwangerschap duidelijk af. Omdat steeds meer vrouwen om verschillende redenen pas ruim boven de 30 jaar voor een zwangerschap kiezen, is het onderwerp “vruchtbaarheidsproblemen” steeds groter geworden.

Definitie: als een vrouw na 12 maanden regelematig onbeschermde sexs heeft en niet zwanger raakt dan is er sprake van vruchtbaarheidsprobleem. De oorzaak ligt niet alleen bij de vrouw, ook bij haar partner. Soms ligt het probleem bij beiden.

Voordat de vruchtbaarheidsbehandeling in ziekenhuis gedaan wordt, wordt het echtpaar grondig onderzocht. Bij de vrouw wordt vrouwelijke hormoonspiegels gemeten, primaire kemerken: menstruele cyclus, beharing, borstklier, vorm van de baarmoeder, doorgankelijkheid van de eierstok, enz. onderzocht. Bij de man wordt de kwaliteit en kwantiteit van het sperma onderzocht.

Er zijn verschillende manniers om de vruchtbaarheidsprobleem op te lossen:

  • bij anovulatoire steriliteit (geen ovulatie kunnen krijgen): Clomid
  • bij slechte kwaliteit van sperma of bij dikke slijmprop in de baarmoederhals wordt IUI toegepast
  • wanneer IUI faalt, wordt overwogen om ICSI of IVF toe te passen.
  • tegenwoordig is het mogelijk om een gezond kind te selecteren voordat het bevruchte eicel via IVF wordt teruggeplaatst: Pre-immplantatie Genetische Diagnostiek (PGD). Dit geval wordt toegepast bij echtpaar waarin een of beiden dragers zijn voor een gen, die ernstige gehandicapte kinderen kunnen veroorzaken.

Ik pas acupuncuut toe bij vrouwen, die één van de bovengenoemde behandeling ondergaan. De acupunctuurbehandeling is een ondersteunde behandeling. Doel van de acupunctuurbehandeling:

  • hormonaal aanzetten om de behandeling meer kans te maken (prikken op de meridiaan punten, om de hormonale huishouding te stimuleren). Stimuleert het rijpen van eicellen en de aanmaak van dik baarmoederslijmvlies om de innesteling van het bevruchte eicel te bevorderen.
  • zorg ervoor dat de patiente rust in haar hoofd heeft zodat de kans op succes hoger wordt. Veel vrouwen zijn erg gestresst tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling.
  • psychologische ondersteuning aan de patiente tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling.

Wanneer u overweegt om acupunctuur te laten behandelen tijdens de vruchtbaarheidsbehandeling, kunt u mij gerust bellen of mailen.