Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid is een vaak voorkomende klacht. De oorzaak is vaak moeilijk te traceren. In de Westerse geneeskunde wordt de oorzaak in lab onderzoek gezocht (bv. hemoglobine gehaalte, schildklier functiestoornis, vitamine te kort, virus infectie (bv. Lyme disease). Als er geen afwijking in laboratoriumonderzoek is, dan weet mens niet wat de patient mankeert. Soms krijgt een patient antidepressivum terwijl hij of zij hypothyroidie heeft (te trage werkende schildklierhormoon)!

In de Chinese geneeskunde wordt de chronische vermoeidheid meestal genoemd bij deficientie. Door op de meridiaanpunten te prikken worden het evenwicht van energie snel teruggebracht. Het lichaam moet zijn werk doen. De acupunctuurbehandeling helpt het lichaam een handje.

Bij chronische vermoeidheid wordt de patient op punten geprikt zodat de nachtrust beter wordt. Verder wordt patient geadviseerd om zo mogelijk lichamelijke inspanning te doen. Mens sana in corpore sano betekent letterlijk een gezonde geest in een gezond lichaam.